Webbradio & Webb-TV på Startsidan

Det blir allt mer populärt att lyssna på webbradio och se webb-TV, antingen man gör det i underhållningssyfte eller för att få det senaste om viktiga händelser i omvärlden. Ett antal av de större TV-kanalerna lägger upp klipp som kan ses på nätet. Vissa TV-kanaler lägger till och med upp hela program. Dessutom sänder många radiokanaler, såväl de kommersiella som de som ingår i det så kallade public service-utbudet, radio på nätet.

Det stora utbudet av webbradio och webb-TV kan dock vara lite oöverskådligt. Med många olika leverantörer av strömmande ljud och bild kan det vara svårt att hitta det man verkligen vill lyssna på eller se på datorn. En bra startsida, såsom Startbladet.se, sorterar ut de bästa leverantörerna och presenterar dessa tydligt på en särskild avdelning på sidan. Här finns länkar som går direkt till webbradio och webb-TV, men ibland kan man också se webb-TV och lyssna på webbradio direkt på startsidan, utan att behöva gå till källan. Flera startsidetjänster har nämligen tagit det hela ett steg längre och inkorporerar innehåll från nyhets- och underhållningssajter på själva startsidan. Det är på intet sätt olagligt att göra detta, om leverantören själv erbjuder koder för så kallad inbäddning av media på andra sajter. YouTube, SVT och TV4 Play, för att nämna tre exempel, tillåter sina användare att kopiera källkoden för ett videoklipp och klistra in den på valfri webbplats.

Om startsidan samlar nyheter i tidsordning brukar de poster som har video eller ljud märkas ut med symboler ? allt för att det ska vara lätt att hitta till intressanta klipp med intervjuer, nyhetsögonblick, med mera. Intressanta, roliga och märkliga videoklipp ? det spelar ingen roll vad man vill se. Om man använder en bra startsidetjänst ska man kunna hitta det mesta.