De bästa vädersajterna

väderVärldens mest populära samtalsämne sägs vara vädret. Det kanske inte är så konstigt. För det första är det ett neutralt samtalsämne och för det andra så påverkas vi alla av hur vädret är. Många av oss får våra väderprognoser från TV-nyheterna. Den informationen är dock mycket generell, även om vi slår på de lokala sändningarna. Att det är ett stort moln över det landskap i vilket vi bor behöver inte betyda att det är mulet hela dagen.

Internet har gjort att vi nu kan få mycket exakta prognoser och väderleksrapporter för landets alla hörn. På nätet finns i dag tre större webbplatser som tillhandahåller väderinformation av alla de slag.

Smhi.se är den webbplats som har funnits med längst. Smhi står för Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut och är en myndighet under Miljödepartementet. På Smhi.se finns alla tänkbara väder- och klimatdata. Här hittar du väderöversikter, snödjup, UV-index, fjällväder, sjö- och kustväder, vattennivåer och -flöden samt mycket mer.

Klart.se är en webbplats för väderdata som är betydligt mer översiktlig än Smhi.se. Från en karta över Sverige klickar man sig fram till det landskap eller den stad som man vill ha en väderprognos för. Här finns data på dagsnivå och timme för timme, med uppgifter om temperaturer, vindstyrka och -riktning, nederbörd samt solens upp- och nedgång. En trevlig sak med Klart.se är att användarna kan ladda upp egna foton från miljöer i hemstaden.

Yr.no är den norska motsvarigheten till den svenska myndigheten Smhi. Yr.no har på senare tid blivit mycket populär även i Sverige. Anledningen är de extremt detaljerade väderprognoserna, som faktiskt visar sig stämma i de flesta fall. En populär funktion på Yr.no är den där man kan se vädret timme för timme, med temperaturer, molnighet, vindstyrka och nederbörd. Om prognosen visar att det ska börja duggregna och blåsa klockan 12:00 så brukar man kunna lita på att det faktiskt blir så. Givetvis har Yr.no även långtidsprognoser. Dessa sträcker sig nio dagar framåt i tiden.

Om du använder en så kallad startsidetjänst för att samla dina bokmärken, länkar, kalenderuppgifter och liknande, så har du säkerligen en avdelning på din startsida som innehåller väderprognoser. Med vissa startsidetjänster kan du också använda insticksprogram från de större vädersajterna för att få mer detaljerad information.