De bästa sajterna för webb-tv

webb-tvFör bara tio sedan kändes tanken om att kunna se TV över internet i det närmaste omöjlig. Det fanns inte direkt obegränsad bandbredd och de flesta som hade en uppkoppling till nätet hade modem eller på sin höjd ADSL. I dag har vart och vartannat hushåll i Sverige mycket snabba uppkopplingar via fiber, satellit eller andra lösningar. Det gör att man kan ladda ner mycket stora mängder data varje sekund. Dessutom har tekniken för så kallad streaming, det vill säga strömmande video, förbättrats avsevärt på senare år. Dessa faktorer gör att web-TV har fullständigt exploderat under de senaste åren.

Web-TV är egentligen ingen komplicerad teknik. Det handlar om strömmande video som sänds live eller on demand. On demand betyder att man som användare kan se videoklipp eller hela program när man vill. Just on demand-tjänster har blivit mycket populära.

TV-kanaler med web-TV

De större TV-kanalerna sänder mängder av TV-program varje dag. Genom sina web-TV-tjänster, ofta kallade ”Play”, kan kanalerna erbjuda sina tittare att se program som redan har sänts i TV via web-TV on demand. Om man har missat ett avsnitt av sin favoritserie kan man alltså se programmet på datorn när man vill.

SVT Play var den första web-TV-tjänsten som lanserades i Sverige. SVT satte därmed en standard som de övriga TV-kanalerna har följt ganska slaviskt. SVT är mycket generösa med sitt utbud av web-TV. Det allra flesta program som sänds på någon av SVT:s kanaler finns tillgängliga på SVT Play. MTG, som äger TV-kanalerna TV3, TV6 och TV8, är också relativt generösa med sitt utbud. ProSieben (Kanal 5 och Kanal 9) samt Bonnier (alla TV4-kanaler) har ett lite mindre utbud av program som kan ses via web-TV. Alla de större TV-bolagen har även så kallade premium-tjänster. Om man betalar en mindre avgift får man genom ett preminum-konto tillgång till fler program och dessutom en högre kvalitet på videoströmmen.

Dagstidningarnas web-TV

I dag är det närmast standard att varje dagstidning har en avdelning med videoklipp. Det är inte traditionell web-TV det handlar om – tidningarna sänder ju inga program i fullängd – men man kan se både nyhetsinslag, nöjesreportage och inslag från sportens värld i web-TV på dagstidningarnas webbplatser. Framför allt är det de största kvällstidningarna, Aftonbladet och Expressen, som har satsat mest på att att erbjuda sina läsare mervärde i form av videoklipp.

Web-TV från idrottsklubbar

Många större idrottsklubbar har egna resurser för videoproduktion. Det gör att det är många klubbar som kan erbjuda sina fans möjligheten att se web-TV på klubbens webbplats. Normalt sett är det inte tillåtet att visa klipp från matcher. Det är nämligen inte klubbarna som äger TV-rättigheterna. Den web-TV man kan se på idrottsklubbarnas webbplatser består ofta av videoklipp med försnack och intervjuer.

Web-TV med nyheter

Det finns ett antal oberoende redaktioner runt om i landet som publicerar nyheter på egna webbplatser. Dessa nyhetssajter köper ofta licenser för att få visa nyhetsklipp från de stora nyhetsbyråerna. Det finns flera exempel på nyhetssajter som har ett stort utbud av videoklipp med nyheter från alla världens hörn.