De bästa nyhetssajterna

Att få den dagliga dosen av nyheter från världens alla hörn är något som de flesta internetanvändare eftersträvar. De flesta av oss läser inte tidningarnas nätupplagor från ?pärm till pärm?, utan vill bara få en översikt av hur landet ligger, så att säga. Vi läser snabbt igenom nättidningens framsida, det så kallade löpet, och klickar vidare på en eller flera artiklar inom varje större ämnesområde. Det finns dock ett problem med att läsa nyheter på en nättidning. För det första distraheras vi av all den reklam som omger artiklarna. För det andra är det svårt att få hela den dagliga dosen av nyheter genom att använda en enstaka nättidning. Förutom de nyheter som nättidningarna kopierar från de stora nyhetsbyråerna, har nämligen varje nättidning ett alldeles eget innehåll. En artikel som man hittar på Aftonbladet finns alltså inte på Dagens Nyheter, och vice versa.

Detta problem löser du enkelt genom att använda en tjänst som hämtar nyheter från flera olika nättidningar och som sammanställer nyheterna i ett smidigt format. På nätet finns ett antal tjänster för att skapa egna startsidor. På en personlig startsida kan du välja vilket innehåll som ska visas på sidan. En viktig funktion på dessa ?startsidetjänster? är möjligheten att aggregera nyhetsflöden. De flesta startsidor har en grundläggande funktion för nyhetsbevakning där de senaste nyhetsartiklarna från ett antal olika nättidningar visas allteftersom de publiceras. Hos några startsidetjänster kan du även lägga till ytterligare nyhetsflöden, förutom de redan förinställda. De mest avancerade tjänsterna erbjuder möjligheten att lägga till ett närmast obegränsat antal flöden i olika widgets eller appar på den personliga startsidan. Om du vill sortera nyheterna är dessa tjänster att rekommendera. Då kan du exempelvis lägga upp widgetar med kulturnyheter, nöjesnyheter och sportnyheter. Med denna lösning riskerar du inte att missa någon viktig nyhet.

För att du ska kunna anpassa startsidan med de nyheter som är mest relevanta för dig, behöver du ha adressen till det RSS-flöde som är skapat för respektive ämnesområde. De flesta större nättidningar, såsom Svenska Dagbladet, Expressen, Aftonbladet och Dagens Nyheter, har separata flöden för många olika ämnesområden. På DN.se finns till exempel flöden för Nyheter, Ekonomi, Sport, Debatt, Ledare och Kultur. Liknande uppdelningar hittar du på de andra nättidningarna. Vill du ha en sektion på din startsida som bara innehåller kulturnyheter, så kopierar du RSS-adressen från respektive nättidning och klipper sedan in den i rätt widget på startsidetjänsten.