Snabbfakta om Google

Google började som en sökmotor och har nu en mängd tjänster online, men vet du allt som är värt att veta om Google? Förmodligen inte. Här kommer lite snabba fakta om denna internetjätte.

Google som sökmotor

1997 kom Googles sökmotor, även om företaget Google inte grundades förrän 1998 av Larry Page och Sergey Brin. Till en början fanns bara Googles sökmotor och inte andra produkter eller tjänster. Sökmotorn konkurrerade med andra sökmotorer som fanns online och var stora då, till exempel Altavista. Det som var speciellt med Google jämfört med redan existerande sökmotorer var att Google indexerade sidor på ett nytt sätt och blev snabbare än sina konkurrenter. Namnet kommer från en matematisk term – googol – som är en beteckning för talet tio upphöjt till hundra.

Många miljoner sidor har indexerats av sökmotorn. Nu har Google slutat meddela hur många det är, men 1998 var det runt 25 miljoner sidor, för att 2004 ha blivit så mycket som 4,3 miljarder sidor. Sen dess har aktiviteten på nätet ökat explosionsartat och med det förmodligen också antalet sidor som indexerats av Googles sökmotor.

Googles sökmotor är den mest besökta sidan på hela nätet. Den finns på 49 olika språk och har 4,5 miljarder aktiva användare varje månad. I Sverige har det gjorts en undersökning som visar att 98-99% av internetanvändare mellan 16-65 år använder sökmotorn. Bland de som var med i undersökningen och var 16-25 år använde 74% Google varje dag. Sammanlagt görs det mer än 55 miljoner Google-sökningar i Sverige varje dag.

Fakta om företaget

Google är ett privat aktiebolag som har sitt huvudkontor i Mountain View i Kalifornien i USA. Huvudkontoret kallas för Googleplex. Vd är Sundar Pichai och antalet anställda var under 2018 strax över 85 000 personer. Moderbolag till Google är Alphabet Inc. och dotterbolag är Youtube, DoubleClick, Picnik, On2 och Zagat.

Googles olika avdelningar och tjänster

Google har några olika avdelningar: Google Search, Gmail, Google Maps, Google Earth och Android. Gmail är Googles tjänst för mejl online och Android är deras operativsystem för mobiltelefoner. Med Google Maps och Google Earth går det att se kartor och bilder från hela världen, få vägbeskrivningar och söka efter adresser.

Google erbjuder även en hel del andra tjänster, till exempel en översättningstjänst och en nyhetstjänst. Google bilder gör det möjligt att söka efter bilder online. Google Drive, som tidigare kallades för Google Docs, är en onlinetjänst för att kunna skapa och dela filer. Med Google Analytics går det att analysera en webbplats statistik. Google Assistant är en AI-assistent som utvecklats av Google och som framför allt finns i telefoner och andra mobila enheter.

Google har också en egen tjänst för reklam Betsson Casino online. Det är reklam som dyker upp om du använder deras egna tjänster, men det är också möjligt att enkelt lägga till annonser på en egen sajt, blogg eller liknande. Det sker ingen direktkontakt mellan den som annonserar och den som har annonsen på sin sida, vilket gör tjänsten lättanvänd. Tjänsten kallas för Google Ads.