Annonser du faktiskt vill se

För det mesta är annonser ganska störande när man surfar på nätet. Det blinkar och låter och det är inte sällan som datorns fläkt går upp i varv när man besöker en webbplats som innehåller mängder av annonser. Samtidigt är annonser ett sätt att få information om bra erbjudanden och nya produkter, så det vore synd om man skulle behöva undvika alla annonser.

På nätet finns många tjänster för att skapa en egen startsida ? en webbplats som man kan anpassa med de funktioner och det innehåll man själv önskar. Startbladet.se är en sådan tjänst.

Oavsett tjänst kan man sällan påverka annonsutrymmet på egen hand. Det är den aktör som står bakom startsidetjänsten som lägger in annonserna för att täcka drifts- och utvecklingskostnader samt för att göra en liten vinst. Fördelen med annonserna som visas på startsidetjänsten är dock att de ofta är mycket relevanta. Man behöver alltså inte bombarderas med annonsmaterial som man inte har något intresse av.

Det finns i huvudsak tre former av annonser på en startsidetjänst. Notera att detta gäller för startsidor som är helt gratis att använda. Vissa startsidetjänster har även versioner som kostar en slant. Då får man som användare många fler funktioner och man slipper annonser och reklam helt och hållet.

Först och främst visas ofta textannonser som använder nyckelord från innehållet på startsidan. Om man läser om vilka filmer som visas på TV under kvällen kan annonserna handla om exempelvis nysläppta DVD-filmer och erbjudanden om gratis biobiljetter. Annonserna är alltså mycket relevanta och ger ett mervärde snarare än verkar störande. På samma sätt kan startsidan också innehålla banners, det vill säga bildannonser, som fungerar på samma sätt som textannonserna.

För det tredje har många startsidetjänster som idé att presentera nyttiga länkar till bra erbjudanden. Ibland är erbjudandena riktade särskilt till startsidetjänstens användare. I andra fall är de generella.