Sajttips: sök jobb på nätet

Det var länge sedan jobbsökande var synonymt med att sitta på Arbetsförmedlingens kontor och bläddra i Platsjournalen. I dag är nätet det bästa verktyget för den som söker jobb. Man kan använda nätets möjligheter på många olika sätt för att komma i kontakt med potentiella arbetsgivare. För det första kan man givetvis läsa jobbannonser direkt på företagens webbplatser. För det andra kan man använda det sociala nätverk man har på exempelvis Facebook eller Twitter för att få nys om företag som är ute efter ny personal. För det tredje kan man som arbetssökande använda webbsajter som matchar arbetssökande med företag. Här är tips på två sådana sajter.

Jobylon är en uppstickare i rekryteringsbranschen. I grunden är Jobylon en traditionell rekryteringssajt där man kan lägga upp en cv, skicka in ansökningar och kontakta arbetsgivare direkt. Jobylon har dock en extra funktion som kan sägas vara mycket nyskapande. Man har nämligen integrerat både Facebook och LinkedIn i sin tjänst. Genom att importera data från dessa två nätverkssajter kan man som användare på Jobylon se på vilka arbetsplatser sina vänner och bekanta jobbar. Med denna information blir det förhoppningsvis lättare att hitta ett nytt jobb. Bland annat kan man nyttja sina redan upparbetade kontakter för att så att säga få en fot innanför dörren på det företag man vill arbeta på.

Monster.se är kanske den mest kända rekryteringssajten förutom Arbetsförmedlingen. Monster har funnits i Sverige i över tio år nu och har matchat hundratusentals arbetssökande med företag som behöver rekrytera. Monster är en mer traditionell jobbsajt än exempelvis Jobylon. Som användare lägger man upp ett cv, söker på lediga jobb och skickar in sin cv till företag som söker ny personal. En stor fördel med Monster är att denna jobbsajt erbjuder mängder av nyttig information till arbetssökande. Man kan gott säga att Monster har ett heltäckande utbud av information för den som är på jakt efter ett nytt jobb.