Sajttips: Pinterest

Själva idén med att erbjuda plats för användare att skapa anteckningsböcker, scrapbooks och liknande på nätet är inte ny. Tjänsten Evernote, som möjliggör för användarna att samla allt tänkbart innehåll från alla tänkbara källor på en och samma plats, har till exempel många år på nacken. Sajter som låter användarna dela med sig av sitt innehåll och även erbjuder funktioner för att användarna ska kunna kommunicera med varandra har det dock varit lite tunnsått med, fram tills nu.

Webbtjänsten Pinterest kan sägas vara en scrapbook online. Här får varje användare ett konto och plats för att lägga upp bilder, videoklipp, texter, med mera, och dela sitt innehåll med alla andra användare på tjänsten. Namnet på tjänsten förklarar ganska bra vad Pinterest handlar om. Man sätter helt enkelt upp (”pin”) innehåll som man tycker är intressant på en slags virtuell anslagstavla.

På Pinterest kan användarna skapa hur många så kallade pinboards som helst. Om man ska ha ett stort kalas för någon som fyller 50 kan man skapa en pinboard för denna händelse och samla inspiration och idéer på sin virtuella anslagstavla. Genom att tagga både sin pinboard och de ”pins” man lägger till med nyckelord kan man komma i kontakt med andra personer som har skapat liknande pinboards. Den sociala aspekten i Pinterest är mycket framträdande. Hela konceptet går ut på att man ska dela med sig av sina fynd och kommentera andras pinboards. I första början kan det kännas lite märkligt att kommentera en helt okänd persons innehåll, men man kommer snart in i det!

Det är enkelt att lägga till en pin till sin pinboard. Antingen laddar man helt enkelt upp till exempel en bild till sitt konto, eller så använder man en smart funktion i form av en bookmarklet för att ”pinna” innehåll man hittar på nätet. Man ska dock se till att vara försiktig med att pinna innehåll som är uppenbart upphovsrättsligt skyddat.