Sajttips för video: Daily Motion

YouTube är för många det naturliga valet när det handlar om att se videoklipp på nätet och dela med sig av sina egna alster, men det finns faktiskt ett relativt stort antal alternativ. Daily Motion är ett av dessa. Daily Motion är den näst största sajten för delning av videoklipp efter YouTube och närmar sig storebror med stormsteg. Sajten har en bra bit över 100 miljoner unika besökare varje månad. I Sverige är dock YouTube fortfarande störst, vilket märks genom att Daily Motion ännu inte finns på svenska, trots att sajten redan är översatt till över 20 olika språk.

En stor fördel med Daily Motion jämfört med exempelvis YouTube är att Daily Motion har mycket tydliga kategorier och tydliga ingångar. Strukturen på sajten är utmärkt för den som snabbt vill komma rätt, så att säga. Vill du snabbt få upp ett stort utbud av roliga klipp klickar du bara på ”Funny”. Är det de senaste sportklippen du är ute efter klickar du på ”Sports & Extreme”. I högerspalten på framsidan får du dessutom tips på de klipp som är hetast just nu.

Sökfunktionen på Daily Motion är utmärkt. När du börjar skriva in en sökterm får du förslag på kompletteringar. En nackdel med Daily Motion är dock att sökfunktionen ibland ger förslag på sökningar för vilka det inte finns några videoklipp.

Du har också mängder av avancerade sökalternativ att välja mellan. Till skillnad från YouTube kan du till exempel söka direkt på HD-video och video i 3D. När det gäller utbudet av olika typer av video är Daily Motion i en klass för sig.

Givetvis har Daily Motion även funktioner för kommentering och delning av innehåll. För att dela innehåll behöver du bara kopiera en kod som du sedan klistrar in på din blogg eller hemsida. Du kan också dela ett klipp på exempelvis Facebook och Twitter genom ett enkelt knapptryck.