Mozilla Firefox

Mozilla Firefox, eller till vardags enbart Firefox, är webbläsaren som uppstod som en protest mot Internet Explorer. När Microsoft utnyttjat sin monopolställning inom operativsystem för att förinta alla konkurrenter, såg det länge mörkt ut. Firefox uppstod så ur askan av Netscape Navigator, en av de tidigaste grafiska webbläsarna, som länge varit det mest populära alternativet. Designfilosofin bakom Firefox kan också ses som en motreaktion mot Internet Explorers monopolställning. Det är den överlägset mest konfigurerbara webbläsaren, med ett enormt utbud av Add-ons och teman. Internet Explorer och Chrome har där försökt haka på, men är än så länge långt efter.

Detta är dock inte enbart en fördel. Att Firefox kan konfigureras på så många olika sätt har gjort att den kanske inte alltid är den snabbaste webbläsaren. Använder man inge add-ons så står den sig ofta väl i hastighetstester. Men add-ons är lite av poängen med Firefox. Det är en webbläsare som ser ut och fungerar som du vill, inte som Apple eller Microsoft eller Google vill. Men en följd av detta är att Firefox vanligtvis är den webbläsare som använder mest minne. Man hade också länge problem med minnesläckor, som gjorde att det krävdes att man startade om webbläsaren efter några timmars surfande, men detta har förbättrats avsevärt i senare versioner.

Sammantaget så är Firefox en webbläsare som passar den som vill kunna konfigurera och mixtra så fritt som möjligt. Det kan ibland krävas en del research, men med lite vilja kan man få Firefox att göra det mesta man vill. Men även utan add-ons och konfigurering är Firefox en bra webbläsare, även om det är Add-ons som är dess största styrka.