Safari

Safari är en webbläsare man knappast kommer i kontakt med utanför Apples produkter. Det har tidigare funnits en version för Windows, men det har man upphört med. Safari är Apples andra försök att göra en webbläsare (det första var Cyberdog, som trots det extremt töntiga namnet faktiskt var rätt bra för sin tid). Annat än på iPhones och iPads och en massa andra produkter med namn som börjar med litet i är således Safari inte något som många använder sig av.

Vad gäller Safari som webbläsare kan man kanske enklast sammanfatta det hela med att kalla den kompetent. Den är väldigt integrerad med Apples operativsystem, vilket ger en hel del fördelar, framför allt vad gäller hastighet. Detta behöver dock inte alltid vara av godo, och Apples strategier för att knyta Safari till MacOS gör att Microsofts försök att göra detsamma med Internet Explorer framstår som rätt så tama.

De två främsta konkurrenterna till Safari i MacOS är Chrome och Firefox, precis som de är de två främsta konkurrenterna till IE på Windows. Och man måste då erkänna att Safari är långt bättre än IE. Skälen till att byta webbläsare är helt enkelt inte lika stora. Safari är dock en webbläsare som knappast kännetecknas av innovation, och det mesta i den känns rätt så bekant, antingen direkt från andra webbläsare eller add-ons.

Med allt detta sagt kanske det framstår som om Safari är en lite tråkig webbläsare, och det ligger något i det. Men det ska erkännas att Safari i stort sett gör det jobb man kan förvänta sig av den.